Onderpresteren hoogbegaafde te keren?

december 3, 2018 8:58 am | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

29.95

Wanneer er minder gepresteerd wordt door een hoogbegaafde dan het zou kunnen en willen kan het zijn dat er ondergepresteerd wordt. Onderpresteren is een complex probleem. Om hier grip op te krijgen is begrip noodzakelijk. Dit e-boek gaat dan ook over de oorzaak, welke factoren hier een rol in spelen, wat te doen en wat niet te doen en tenslotte levert het je handvatten om een zo optimaal mogelijke ontwikkeling te stimuleren en jouw kind weer gelukkig te zien. Bestudeer dit e-boek en en ga samen aan de slag.

Categorie: Tags: ,

Beschrijving

Is beter presteren te leren? Wanneer er minder gepresteerd wordt door een hoogbegaafde dan het zou kunnen en willen kan, wordt dat onderpresteren genoemd. Onderpresteren is een complex probleem. Om hier grip op te krijgen is begrip noodzakelijk. Dit e-boek gaat dan ook over de oorzaak, welke factoren hier een rol in spelen, wat te doen en wat niet te doen en tenslotte levert het je handvatten om een zo optimaal mogelijke ontwikkeling te stimuleren en jouw kind weer gelukkig te zien.

 

Moedeloos kan je je soms voelen

Zo zag Agnes haar zoon worstelen op school, met de stof en met zichzelf. Hij werd steeds minder gemotiveerd, speelde de clown in de klas en zijn schoolresultaten gingen steeds verder achteruit. Van blije, vrolijke kleuter was hij gegroeid tot ontevreden, humeurige en terneergeslagen tiener. En zo zag Diana haar dochter Daphne zich helemaal aanpassen aan de interesses van haar vriendinnen waardoor ze zichzelf kwijtraakte en zich terugtrok, niet meer sprak over haar passies en steeds verder afgleed.

Bij de aanpak van het onderpresteren van de hoogbegaafde gaat het niet om het presteren zelf, maar om de ontwikkeling, om je kind weer gelukkig te zien. Je weet dat je kind het beter kan als je maar eens die juiste knop weet te vinden. Die knop waardoor het wel het huiswerk maakt, de spullen in orde heeft, weer vol enthousiasme en energie erop uit gaat. En die knop bij de leerkracht of docent zodat je kind echt gezien wordt waardoor er samenwerking ontstaat.  Je voelt je zo machteloos, want wat kan je daaraan doen als ouder? Hoe krijg je weer een beter contact met je kind en krijg je grip op die dwarse buien? Hoe maak je de leerkrachten of docenten duidelijk dat het echt niet goed gaat met je kind?

Wanneer je kind minder presteert, slechtere resultaten haalt dan het op grond van zijn of haar capaciteiten mogelijk is, dan wordt er gesproken van onderpresteren.

Het begeleiden tot betere prestaties of het aanpakken van onderpresteren is een uitdaging op meerdere vlakken. Daarom behandel ik in de eerste delen motivatie, andere behoefte, gevoelens en ander gedrag, de 3 typen van T. Kieboom en de 6 profielen van Betts&Neihart, de mindset en het Zijnsluik.

 

Onderpresteren hoogbegaafde kan komen door;

1. Niet passende leerstof, waardoor je kind de kans niet krijgt om te laten zien wat hij kan
2. Een combinatie van verkeerde leerstof, ontbrekende vaardigheden en motivatie
3. De schoolsituatie, verwachtingen, andere interesses en peers, leeftijdsgenoten
4. Een dieperliggende complexe oorzaak in de thuis- of schoolsituatie

Na de inleidende hoofdstukken ga ik verder in op de daadwerkelijke aanpak van het onderpresteren.

Dit e-boek is ontstaan door ervaring, studie en een groot verlangen naar meer begrip en een betere leeromgeving voor het onderpresteren van de hoogbegaafde,  voor kinderen die niet goed in hun vel zitten, geen passend onderwijs ontvangen en zich daardoor niet optimaal kunnen ontwikkelen.
Voor kinderen die zich ongelukkig voelen, soms zelfs niet meer naar school willen en liever thuis willen blijven en voor ouders die hun kind weer gelukkig willen zien, niet begrijpen waarom hun kind niet aan de slag gaat, waarom hij niet laat zien wat hij kan en waardoor het soms escaleert in de thuissituatie. Het is verre van compleet, maar een weergave van de complexiteit van onderpresteren dat omkeerbaar is door veel geduld, creativiteit, doorzettingsvermogen, vertrouwen, liefde en verantwoordelijkheid.

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door adminGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *