Hoe herken je hoogbegaafdheid?

 

Herkennen hoogbegaafdheidHoe herken je hoogbegaafdheid?
Herken hoogbegaafdheid door de 6 profielen hoogbegaafdheid van Betts & Neihart en het Zijnsluik.

Deze profielen hoogbegaafdheid geven duidelijk aan dat hoogbegaafden geen homogene groep zijn. Herkennen hoogbegaafdheid is dan ook niet zo eenvoudig.
Deze 6 profielen hoogbegaafdheid zijn gebaseerd op de behoeften, gevoelens en het gedrag van hoogbegaafde kinderen, met de bedoeling om ze beter te identificeren. In de loop van 25 jaar is er veel empirisch onderzoek (door waarneming) gedaan. Hieruit bleek dat sommige profielen inaccuraat zijn- vandaar deze herziene versie.

 

De grootste verandering worden aangegeven met in het achterhoofd de vraag wat je hiermee kan doen binnen het onderwijs of de dienst die je geeft. De poster hiernaast is te downloaden als PDF zodat je alle profielen in één overzicht hebt zodat hoogbegaafdheid herkennen makkelijker wordt.

Een weergave van de lezing en de video die Maureen Neihart gaf tijdens de SLO conferentie van 11 en 12 november 2014. Maureen Neihart – Revised Profiles of the Gifted: A Research Based Approach kan je HIER lezen.

Deze 6 profielen hoogbegaafdheid (ook wel typen hoogbegaafdheid genoemd) van Betts en Neihart zijn gebaseerd op de behoeften, gevoelens en het gedrag van hoogbegaafde kinderen. De bedoeling hiervan is hoogbegaafde kinderen beter te kunnen identificeren.

In de loop van 25 jaar is er veel empirisch onderzoek gedaan en hieruit bleek dat sommige profielen inaccuraat zijn- vandaar deze herziene versie.

 
 

Er zijn 6 profielen waardoor je hoogbegaafdheid kan herkennen

 • Profiel 1- Aangepast Succesvol

  Wanneer deze groep uit de profielen hoogbegaafdheid geen begeleiding krijgt dan verliezen ze autonomie en creativiteit. Zij zijn tevreden, nemen geen initiatief in de ontwikkeling van hun talent. Zij zijn alleen bezorgd om cijfer en hebben waarschijnlijk geen toegang tot een uitdagend curriculum waardoor ze nooit geleerd hebben zichzelf uit te dagen.

 • Profiel 2- Creatief en Uitdagend

  Helaas moeten we concluderen dat leerkrachten deze leerlingen (meestal) niet leuk, maar lastig vinden. Dit kan ontstaan door de vele vragen en het onderbreken van de les. Wanneer de leerkracht in conflict is met het Zijn van de leerling, dan voel je je als leerling niet veilig wat effect heeft op je prestatie. Wanneer er acceptatie is, dan worden de grenzen opgezocht en de omgeving speelt dan ook een grote rol in de domein specifieke ontwikkeling (wetenschap, muziek) van deze groep kinderen.

 • Profiel 3- Onderduikend

  Van de onderduikende profielen hoogbegaafdheid werd gedacht dat deze kenmerken voornamelijk voor meisjes gelden. Doordat zij tijdens hun tienerperiode spanning ervaren tussen de behoefte om te presteren en erbij horen. Dit kan zelfs leiden tot ontkenning van hoogbegaafdheid.

 • Profiel 4- Risico-leerling

  Deze groep kinderen werken voor een persoon en niet voor een cijfer, voor iemand die hem verantwoordelijk houdt en hoge verwachtingen heeft. Risicoleerlingen reageren meestal goed op confrontatie en het liefdevol vertellen van de waarheid. Zij hebben behoefte aan empathie met verantwoordelijkheid om probleemgedrag te voorkomen.

 • Profiel 5- Dubbel bijzonder

  Een uitdaging bij identificatie is dat ze zo slim zijn, waardoor de handicap niet zichtbaar is. Op het basisonderwijs gaat het prima, presteren ze gemiddeld en zijn er geen hoge verwachtingen. Als tiener gaan ze achterlopen, ontstaat er frustratie en aangeleerde hulpeloosheid en dan is interventie of begeleiding een stuk gecompliceerder. Wanneer de handicap groter is dan de intelligentie gaat de aandacht hoofdzakelijk hiernaar uit en wordt hoogbegaafdheid over het hoofd gezien.

 • Profiel 6- Zelfsturend en autonoom

  Kinderen die zelfsturend en autonoom zijn die gaan ervoor. School is niet het eindpunt, wat soms frustratie oplevert wanneer hun passie buiten het curriculum valt.

Hoe herken je hoogbegaafdheid, wat zijn de kenmerken en hoe kan je een hoogbegaafd kind begeleiden?

Wil jij meer weten over de profielen, de kenmerken en de manier van begeleiden op school? Klik dan HIER
Wanneer jij specifieke vragen hebt laat dat dan weten, dan maken we een afspraak.

Ja ik wil een afspraak maken.

 

Natuurlijk bestaan er geen afvinklijstjes om te bepalen of je begaafd of hoogbegaafd bent. En je kan je afvragen, wat doet het ertoe?

Maar om deze kinderen zo goed mogelijk te herkennen en te begeleiden is het belangrijk dat je ze zo goed mogelijk begrijpt. Is het belangrijk dat zij zelf begrijpen waarom ze soms zo ongeduldig, dwars, gefrustreerd, koppig, gevoelig en ‘anders Zijn’.

Begaafde en hoogbegaafde kinderen hebben bepaalde sterke punten die tot problemen kunnen leiden. HIER vind je 10 sterke punten die kunnen leiden tot problemen.

 

 Wil jij meer weten over hoogbegaafdheid en op de hoogte blijven?

Ja, ik wil op de hoogte blijven