Creatief denken

Iedereen is van nature creatief, maar doordat het nauwelijks gestimuleerd wordt, sterker nog vaak ontmoedigd wordt doordat je leert netjes de instructies te volgen en precies te doen zoals het moet, zijn veel mensen het grotendeels afgeleerd.

De ironie is dat creatief denken juist één van de belangrijkste vaardigheden in je leven is, je onderscheidt van dieren en computers en onmisbaar is in een wereld die steeds veranderd. Creatief denken helpt je in alle gebieden van je leven.

Waarom creatief denken?


Het Creatief Probleem Oplossende model van Alex Osborne (1963) is heel goed bruikbaar, bestond uit 5 fases tot Sidney Parnes en Donald Treffinger er Situatie aan toevoegde. Bovendien heb je natuurlijk niets aan een actieplan wanneer je er niets mee doet. Om dit zo goed mogelijk te doen bepaal je van tevoren wie of wat jou tegenhoudt of daarbij kan helpen.

Het is een proces dat helpt de problemen en kansen te definiëren, te komen met nieuwe, innovatieve antwoorden en oplossingen om vervolgens actie ondernemen. De tools en technieken die gebruikt worden maken het proces, leuke en boeiend. CPS helpt niet alleen bij het maken van betere oplossingen, het creëert ook een positieve ervaring waarmee nieuwe ideeën sneller aangenomen worden.

Fases CPS model


Succesvolle intelligentie

Sternberg onderscheidt drie manieren van denken: analytisch, creatief en praktisch denken

Iedereen heeft in meerdere of mindere mate elk van deze drie denkvaardigheden tot zijn beschikking, en de meeste mensen hebben een duidelijke voorkeur voor een, of soms twee van deze manieren van denken.

Sternberg stelt dat er sprake is van succesvolle  intelligentie wanneer iemand in staat is om zijn vaardigheden op zowel analytisch, creatief als praktisch gebied succesvol toe te passen. Op school wordt meestal analytisch denken toegepast terwijl je praktisch en creatief denken, Sternberg noemt het intelligentie, zeker nodig hebt om te slagen in de maatschappij.

Succesvolle intelligentie