Concentratieproblemen bij hoogbegaafdheid

oktober 29, 2020 1:35 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Concentratieproblemen kunnen bij hoogbegaafdheid een probleem zijn. Maar is het dan wel een concentratieprobleem?

Wat was Jonathan trots dat hij Für Elise van Beethoven kon spelen. En zijn moeder ook, want wat hebben zij samen hard gewerkt. High Five.

 

Dat ging echt niet zomaar. Zijn moeder zegt dat hij zo snel afgeleid is, wel van elke vlieg die voorbijgaat. Ja dat hij echt een concentratieprobleem heeft.

Volgens Tea Adema is concentratie als een zaklamp. Het licht schijnt waar jij voor kiest om op te schijnen.

 

 

Concentratie hoogbegaafdheid

 

Snel afgeleid – een concentratieprobleem bij hoogbegaafdheid

Op school is Jonathan helemaal snel afgeleid, dan zit hij altijd andere dingen te doen. Kijken wat zijn vriend aan het doen is, even kletsen met een ander en nieuwsgierig naar alles rondom hem behalve op de les die vooraan gegeven wordt door de juf.

Mijn oudste zoon wilde in de klas graag achterin zitten om het overzicht te houden. Dan hoefde hij niet heel de tijd achterstevoren te zitten.

Maar hoeveel kinderen moeten juist vooraan komen zitten omdat ze niet opletten? Dat gaat dan dus helemaal niet werken.

 

Moet het hoogbegaafde kind veranderen door zijn concentratieprobleem?

Het zou toch zomaar kunnen dat niet het kind moet veranderen, maar juist de omgeving waarin het zou moeten functioneren? Dat het niet ligt aan het kind, maar aan de lesstof, aan dat waarop hij zich zou moeten concentreren?

Natuurlijk is het altijd handig om ook te kijken of je kind misschien een bewegings- leer- of organisatieprobleem heeft. Of misschien last heeft van faalangst, hoog gevoeligheid of problemen heeft met de juf als persoon waardoor een slechte relatie is ontstaan.

 

Pianoles en een concentratieprobleem

Jonathan die gaat ook naar pianoles en echt hè, daar heeft hij geen concentratieprobleem meer. Wat wel lastig is, is dat hij soms zo snel boos is als ’t niet gelijk lukt. Maar inmiddels heeft hij hier aardig mee leren omgaan. Anders was die Für Elise echt niet gelukt hoor.

Wat bleek nou bij Jonathan? Hij zit nu in groep 7 en al in groep 6 was al duidelijk dat hij de lesstof van middengroep 7 al beheerste. Dit bleek uit een gesprek met de moeder van Jonathan om erachter te komen wat er speelde bij zijn ‘concentratieprobleem’.

 

Wanneer ben je wel geconcentreerd?

Tijdens de coaching kijken we naar wat zijn concentratie afleidt, wanneer dat gebeurt en wat hieraan te doen is. Daarna kijken we naar de situaties waarin hij zich wel goed kan concentreren waarbij dit dus de pianospelen is en tekenen. Dat vind hij heerlijk om te doen, wanneer het gaat zoals hij wil. Dan heeft hij echt geen concentratieprobleem

 

Moet je je wel concentreren?

Met de informatie dat hij de lesstof van groep 7 al beheerste, is eigenlijk nooit wat mee gedaan. Iets ging er dus mis in de overdracht, waardoor hij nu ‘gewoon’ meedoet in de reguliere klas en hier echt niet altijd uitblinkt hoor.

Echt heel gek is het dan niet dat hij zich moeilijk kan concentreren toch?

Noodzakelijk om je te concentreren

Gelukkig heeft hij nu ervaren wat een geweldig gevoel ‘t geeft wanneer t noodzakelijk is om je te concentreren. Wanneer je echt moet doorzetten om een stuk onder de knie te krijgen. En wat een geweldig gevoel dit geeft. We gaan nu op zoek naar een nieuw projectstuk.

Pianospelen en Concentratieprobleem
Een stuk waarbij je je moet concentreren om de ene hand zacht en de andere wat luider te spelen. Waarbij je vooruit moet denken, zodat je op tijd je hand naar de juiste plek verzet. Maar tegelijkertijd denk je tijdens het oefenen ook terug moet denken of het de juiste noot was, juiste ritme of die ene noot er bovenuit klonk en natuurlijk of je muzikale boodschap overkomt

 

Pianospelen is meer dan pianospelen alleen
Het helpt ook bij een concentratieprobleem

Ja, piano leren spelen is zeker meer dan pianospelen alleen. Een geweldig middel om je te leren concentreren en te ervaren wat dat jou brengt.

 

Waarop kan jouw kind zich goed concentreren of heeft hij/zij ook moeite met concentreren?

Wanneer jij denkt dat je kind een probleem heeft met concentratie, neem dan contact op. Dan kijken we er samen eens naar.

Contact

 

Tags : , , , , , , , ,

Gecategoriseerd in:, , , , , , ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *