Luisteren naar hoogbegaafde

november 11, 2019 3:49 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Luisteren naar wat ze te zeggen hebben, dat is wat veel hoogbegaafde kinderen en ouders missen. Veel kinderen voelen zich niet gezien’ of ‘gehoord’ waardoor ze niet het aanbod, de begeleiding krijgen die zo nodig is.

Maar om met aandacht te kunnen luisteren is het belangrijk om je bewust te zijn dat de boodschap die over gebracht wordt, niet altijd als zodanig binnen hoeft te komen.

Door eigen ervaringen, normen en waarden, door eigen ideeën en verbeelding wordt dat wat je hoort door een filter gehaald. Zo hebben we allemaal ons eigen filter. En wanneer je in de wereld van passend onderwijs en jeugdzorg terecht komt dan gaan de verschillende systemen ook nog een rol spelen. Dan wordt de verantwoordelijkheid vaak afgeschoven zodat er nauwelijks geluisterd wordt.

 

Manager Sociaal Domein

Remko Iedema komt als manager Sociaal Domein persoonlijk terecht in de wereld van de medische zorg, passend onderwijs en jeugdzorg. Hij komt erachter dat ondanks fantastisch geformuleerd beleid kinderen verloren raken in procedures, doorverwijzingen en goedbedoelde korte termijn interventies. Hierover schreef hij het boek ‘Baat het niet, dan schaadt het wel’

Hij krijgt te maken met CJG, SWV, MDO, Passend Onderwijs, Jeugdzorg en crisisopvang. Om in dit doolhof je weg te vinden moet je er een serieuze studie van maken. Zelf heb ik dan ook een kennismodule gevolgd bij Novilo, waardoor ik enigszins mijn weg kan bepalen.

 

Toch bizar?

Wanneer je last van je kies hebt is het heel gewoon dat je dezelfde week, soms zelf dezelfde, dag geholpen wordt. Wat is binnen de hulpverlening eigenlijk normaal, wat zou normaal moeten zijn? De verstrekker van zorg verwoordt volgens Iedema (2019), vanuit goede bedoelingen, wat de norm is. De persoon met een hulpvraag komt niet meer centraal te staan, maar de hulpvraag en alle systemen daaromheen.

Dat kan toch de bedoeling niet zijn?

 

Het kan toch niet de bedoeling zijn van de Wet op Passend Onderwijs dat kinderen lang thuis zitten. Interventies rond Jeugdhulp zijn toch niet bedoeld om de situatie te verergeren?

Wat jouw kind beweegt, wat hij/zij wil, wat hij zelf denkt nodig te hebben, het komt vaak niet aan de orde. Er wordt niet gedacht vanuit de hulpvraag, maar vanuit het aanbod wat op de plank ligt.

 

Is dat wel normaal?

 

Wat in ieder geval normaal is, is dat er geluisterd wordt naar je kind.

 

Uiteindelijk zou het toch zo moeten zijn dat iemand die jouw kind echt kent, echt gesproken heeft, echt naar hem/haar geluisterd heeft het traject mede bepaald? Dat er  gezamenlijke bepaalt wordt wat er nodig is om jouw kind weer te motiveren en te stimuleren om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

 

Luistervaardigheid

Het mooie is, is dat er vele gesprekstechnieken zijn om goed te kunnen luisteren. Binnen het onderwijs en het bedrijfsleven is het mogelijk. Ook Onderwijs maak je samen hanteert de volgende handvatten;

Maak je niet DIK: Denk In Kwaliteiten. Besteed aandacht aan hetgeen goed is gegaan en probeer ‘om te denken’.

Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Vraag altijd na of je goed begrepen hebt wat de ander bedoelt.

 

Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Niemand kan in het hoofd van een ander kijken en je weet dus nooit wat de ander wil gaan zeggen. Als iets onduidelijk is, vul dan niet in maar vraag na wat er bedoeld wordt.

Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Sta open voor de ander, wees eerlijk in hetgeen je duidelijk wilt maken en ben oprecht nieuwsgierig naar de ander.

 

Laat OMA thuis: Probeer je Oordelen, Meningen en Aannames/Adviezen voor je te houden en luister met een open houding naar de ander.

Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen kan helpend zijn om aandachtig te luisteren. Als je LSD goed beheerst, kan dit de relatie ten goede komen.

 

Goed luisteren

Laten we beginnen om eerst eens goed te luisteren naar je kind. Om er achter te komen wat jouw kind beweegt, wat hij/zij willen wat hij zelf denkt nodig te hebben.
Ik ben benieuwd naar je ervaring.

 

Heb jij een luisterend oor nodig?

 

Of wil jij samen met mij en je kind aan de slag?

Plan dan een gratis sessie. Hierin lever ik jou in een half uur goede inzichten tips en natuurlijk een luisterend oor.

 

Plan een gratis sessie

 

 

 

 

 

 

Tags : , , , , ,

Gecategoriseerd in:, , , ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *