Je zelfvertrouwen groeit door te falen? 

oktober 28, 2019 12:45 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Je zelfvertrouwen groeit door te falen? Nou dat lijkt je vast niet.
Want wanneer je (vermoedelijk) hoogbegaafde kind gewend is dat hij snel iets kan en dan een situatie meemaakt dat het niet lukt, dan neemt toch juist zijn zelfvertrouwen af? Wanneer je in een omgeving komt waar je niet de beste bent in iets, wanneer er moeite gedaan moet worden om iets te kennen of te kunnen, dan zakt de moed toch gelijk in je schoenen?  Je zelfvertrouwen is, zoals je hebt kunnen lezen in weinig zelfvertrouwen ontstaan door je ervaringen, je verwachtingen, je gewoontes, je gedachtes en je mindset.

Zo was daar Eva, de tienjarige dochter van Deborah (41) eigenaar van een webshop. Doordat een hoogbegaafde anders tot leren komt, is ook haar dochter gewend om iets snel door te hebben of snel te beheersen. Wanneer dat niet het geval is, een bepaalde activiteit niet gelijk lukt, dan is ze ervan overtuigd dat ze er dus niet goed in is. Zo ging zij in het begin bij pianoles als een speer waardoor ze vele complimenten kreeg. Maar op een gegeven moment lukte het niet gelijk, waardoor ze ging uitstellen.


Huh, ze is er toch zo goed in hoe kan dat? 

Op een gegeven moment deed Eva vrijwel niets meer, ze had allerlei redenen om niet te oefenen. Onbewust had zij bedacht ‘ik kan beter niets doen dan iets niet goed doen’.

“Ik kan beter niets doen, dan iets niet goed doen.”

 

Richt je op het proces

Door allerlei redenen kwam zij maar niet tot oefenen. Zij legde de verantwoordelijkheid bij anderen of bij de omstandigheden. Gelukkig had haar moeder dit door en kwam zij niet met argumenten zoals ‘je kan veel beter’ of ‘je moet gewoon beter oefenen’.
Deborah wist dat je je niet afhankelijk moest opstellen, dat je je niet moet richten op het resultaat, maar op het proces. Juist door haar te helpen over haar frustratie heen te komen, haar inzicht te geven wat ze inmiddels allemaal heeft geleerd. Door haar te ondersteunen in het leerproces en door vallen en opstaan hielp zij haar om tot echt leren te komen.

 

F.A.I.L.  First Attempt In Learning

De allereerste keer dat je iets doet gaat het meestal niet gelijk goed. Denk maar aan fietsen, zwemmen of autorijden.
Maar weet je, het feit dat je het doet, dat je het probeert is al helemaal geweldig, want door te proberen kan je leren.
Wanneer je echt bezig bent om iets te nieuws leren, dan kan het zijn dat je er dag en nacht mee bezig bent. Dat je je voorstelt hoe het zou zijn wanneer je bijvoorbeeld je rijbewijs haalt of wanneer je 5 km kunt rennen of mee gaat doen met een halve marathon.
Echt leren vindt plaats wanneer er een verandering plaatsvindt door inspanning en doorzettingsvermogen. Er is dan ook een echt verschil tussen voor en na jouw inspanning.

 

7 tips hoe ook een hoogbegaafde tot echt leren komt

  1. Kleine stappen nemen en gericht zijn op het proces, dat je in beweging bent
  2. De beginsituatie noteren zodat je de vooruitgang ook ziet, hoe klein ook
  3. Open staan voor leren door je gewoontes te doorbreken en een activiteit met je andere hand te doen, eten, tandenpoetsen
  4. Elke avond opschrijven wat je gedaan hebt om dichter bij je doel te komen
  5. Afspreken met een vriend of vriendin om elkaar te motiveren en stimuleren
  6. Realistische, haalbare doelen stellen
  7. Elke keer dat het niet lukt zien als de kennis dat je nu weet hoe het niet moet, zien als een leerervaring in jouw leerproces

 

Denk maar aan Edison met zijn gloeilamp. Samen met zijn team ondernam hij 10.000 pogingen om de gloeilamp te maken. Pas de 10.001ste keer lukte het hem.

 

Succeservaringen

Door te falen kom je tot leren. Door kleine stappen krijg je succeservaringen waardoor je jezelf een compliment kan geven.  ‘Yes, ik heb toch maar mooi die stap gezet’

Door het nemen van kleine stappen, door inspanning vooruitgang te boeken groeit je zelfvertrouwen.

En Eva, die kwam over haar frustratie heen wat haar zoveel meer zelfvertrouwen gaf.

 

Wil jij dat jouw kind ook meer zelfvertrouwen krijgt, over zijn frustratie heenkomen en de geboden uitdaging aangaat?


Ja dat wil ik

 

En weet je wat het mooie is? 

Zij gaat nu ook in de plusklas op school, met meer zelfvertrouwen de uitdaging aan om aan de slag te gaan met opdrachten waarvan ze niet zeker weet of ze het kan, omdat zij weet dat wanneer ze iets niet goed doet, dit juist geen probleem is maar een kans om verder te groeien.

 

Heb jij ook een situatie meegemaakt waar je kind allerlei excuses bedacht?
Of gaat jouw kind er juist voor om iets onder de knie te krijgen?
Deel in onderstaand reactieveld jouw ervaring en resultaat
Hierdoor ondersteun je andere moeders en help je mee om een goed beeld te krijgen van de obstakels waar ondernemende moeders van hoogbegaafde kinderen tegen aan kunnen lopen.

Door jouw ervaring te delen kunnen ook andere moeders met meer zelfvertrouwen werken aan de ontwikkeling met hun kinderen.

 

Op jouw zelfvertrouwen!

Karin

 

Tags : , , , ,

Gecategoriseerd in:, , ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *