Hoe lang moet je oefenen op een muziekinstrument zoals de piano?

maart 4, 2019 10:37 am | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Hoe lang moet je oefenen eigenlijk op de piano? De één zegt minimaal een half uur per dag, de ander minimaal 5 minuten. En wat doe je dan eigenlijk?

 

Het kan zijn dat je meerdere pianostukken hebt en dat je ze allemaal wilt oefenen of dat je in ieder geval een half uur wilt oefenen wanneer je aan de slag gaat. Mijn docent op het conservatorium vond dat je minimaal 6 uur per dag moest studeren. Malcolm Gladwell geeft aan dat je 10.000 uur moet besteden voor je iets echt beheerst.

Doe dit niet!

 

Door meerdere stukken tegelijk, OK na elkaar, te spelen verlies je je focus en door jezelf een tijdslimiet te geven kan het zijn dat je helemaal maar niet oefent omdat je op dit moment niet zoveel tijd hebt. Het gaat niet om de hoeveelheid tijd die je er aan besteedt, maar om de manier waarop je je die tijd besteedt.

 

Door een keuze te maken welk muziekstuk  je gaat oefenen, welke passage, welk stuk, welke techniek heb je meer focus waardoor je effectiever aan de slag kunt gaan. Dit levert meer op aan effectiviteit en geeft je een voldaan gevoel.

 

Hoe weet je dan wat je nog moet oefenen?

 

Wanneer je een stuk voor het eerst gaat spelen, kijk je eerst naar de toonsoort, de maatsoort en de structuur van het stuk, wordt er ergens een deel herhaald. Dan verdeel je het stuk in zinnen en ga je aan de slag met de eerste- of de laatste zin of een gedeelte wat vaak terugkomt.

Wanneer je het stuk wel aardig kan spelen neem het dan eens op en luister kritisch naar de dynamiek, naar het tempo, naar de balans, de begeleiding en de loopjes, snelle nootjes over meerdere maten, naar de zeggingskracht van de muziek en de accenten. Bepaal dan waarmee je aan de slag wilt gaan en concentreer je daarop.

 

 

Het gaat bij oefenen niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.

 

Heb jij een vraag over het instuderen van een stuk, over een bepaalde techniek of over de theorie, laat het even weten dan beantwoord ik misschien wel jouw vraag in de volgende blog.

Tags : , , ,

Gecategoriseerd in:, ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *