Pianospelen is dan hetzelfde als de afwas doen

december 20, 2018 11:46 am | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Wanneer was de laatste keer dat je jouw oefenen, jouw studeren hebt geanalyseerd om het gebruik van je tijd te evalueren. Om te bepalen hoe effectief je bezig bent geweest? Wanneer je op de muziekschool of op het conservatorium bent luister dan eens 10 minuten naar het oefenen van anderen .

Wat valt je op aan hun oefenen, aan je eigen oefenen?

 

Je zult merken dat de meeste mensen op de automatische piloot oefenen, zonder nadenken. Het is heel gebruikelijk dat iemand een stuk speelt totdat iets niet lekker loopt, stopt, de passage herhaalt tot het beter gaat en dan verder gaat tot de volgende passage waar ze niet tevreden over zijn en het proces herhaalt zich. Wanneer je zou vragen waarom ze stopten, krijg je misschien een antwoord als “het klonk niet lekker” of “daar zat een hapering”. Wanneer je zou doorvragen, wat er niet lekker klonk of waardoor de hapering kwam, dan zijn ze daar waarschijnlijk onzeker over. Dit toont aan dat ze gedachteloos aan het oefenen waren.

 

Drie problemen in verband met oefenen, studeren zonder nadenken

#1: Verspilling van je tijd

Waarom? Je kan niet echt leren leren wanneer je op deze manier oefent. Zo kan je uren oefenen door een stuk maar te blijven herhalen voor dagen en weken en uiteindelijk heb je dan nog steeds niet het gevoel dat het beter geworden is. Eigenlijk is het zelfs zo, dat je door op deze manier te oefenen je zelf in de weg zit, want dit model van oefenen versterkt ongewenste gewoonten en neigingen, waardoor het veel moeilijker wordt om deze in de toekomst te verbeteren of eruit te krijgen.

 

#2: Het schaadt je zelfvertrouwen

Wanneer je oefent zonder nadenken, neem je niet de tijd nemen om bewust te identificeren, erachter te komen wat je precies moet doen om te spelen op de manier zoals je zou willen.  Door deze tijd niet te nemen heb je geen idee waarom of waardoor een passage soms goed klinkt en een andere keer weer niet. Zo frustrerend!
Door je zenuwen wordt dit nog versterkt in de aanloop naar een belangrijke uitvoering.

Echt vertrouwen tijdens het optreden komt door in staat te zijn om 1. Het voor elkaar te krijgen het stuk goed te spelen 5 van de 5 keer, 2.  In de wetenschap dat dit niet alleen lukt doordat je een goede dag hebt, maar dat je deze prestatie in feite elk moment voor elkaar kan krijgen, doordat 3. Je precies weet wat er moet gebeuren, vanuit een technisch oogpunt om een stuk de eerste keer gelijk goed te spelen.

 

#3: Het is geestdodend en saai

Oefenen, studeren zonder nadenken, spelen met weinig aandacht of creativiteit is een hele klus.  Het is bijna net zo leuk als de afwas doen of de was vouwen. Hierdoor voelt het als werken.

Dus wat is het alternatief?

 

 

Tags : , , , , ,

Gecategoriseerd in:, , ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *