10 sterke punten van hoogbegaafden die kunnen leiden tot een probleem

januari 29, 2018 12:31 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Natuurlijk bestaan er geen afvinklijstjes om te bepalen of je begaafd of hoogbegaafd bent. En je kan je afvragen, wat doet het ertoe?

 

Maar om deze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden is het belangrijk dat je ze zo goed mogelijk begrijpt. Is het belangrijk dat zij zelf begrijpen waarom ze soms zo ongeduldig, dwars, gefrustreerd, koppig, gevoelig en ‘anders Zijn’. Begaafde en hoogbegaafde kinderen hebben bepaalde sterke punten die ook tot problemen kunnen leiden.

 

  • Zo kan een hoge mate van concentratie met lange spanningsboog met betrekking tot interessegebieden ook leiden tot verwaarlozing van plichten of mensen als je geconcentreerd bezig bent met iets dat je interesseert. Dan wordt je niet graag gestoord en kan je koppig overkomen.
  • Zo kan je creatief en inventief zijn en pak je zaken graag anders aan, waardoor je plannen kan verstoren of verwerpen wat al bekend is en niet goed kan luisteren naar anderen.
  • Zo kan je snel informatie opnemen en onthouden, waardoor je ongeduldig wordt van de traagheid van anderen, een hekel hebt aan sleur en discipline en je je kan verzetten tegen het leren van basisvaardigheden.
  • Zo kan je veel willen weten, intellectuele nieuwsgierig zijn en zoekende zijn naar de betekenis van zaken, waardoor je hetzelfde verwacht van anderen en je soms gênante vragen stelt, een sterke wil hebt, leiding afwijst en je bovenmatig veel interesses hebt waardoor focus ontbreekt
  • Zo kan je een grote woordenschat, een goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheid en een diepgaande kennis hebben met betrekking tot onderwerpen waarin je leeftijdgenoten nog niet geïnteresseerd zijn waardoor je verbale capaciteiten gebruikt om bepaalde situaties te vermijden of eraan te ontsnappen doordat de school en leeftijdgenoten je vervelen en je door anderen als een ´betweter´ beschouwd wordt.

Herkenbaar?

  • Zo kan je kritisch denken, hoge verwachtingen hebben en zelfkritisch zijn waardoor je kritisch of intolerant naar anderen bent en ontmoedigd of depressief kan raken door perfectionisme, door de lat te hoog te leggen en onrealistische doelen te stellen.
  • Zo kan je veel energie hebben, alertheid zijn en vol enthousiasme waardoor je gefrustreerd wordt door gebrek aan activiteiten, de schema´s van anderen kan verstoren en je een constante stimulans nodig hebt en gezien kan worden als hyperactief
  • Zo kan je verschillende  en bekwaamheden hebben en heel veelzijdig zijn, waardoor je chaotisch over kan komen, gefrustreerd raakt door tijdgebrek en anderen kunnen verwachten dat je altijd alles kan.
  • Zo kan je gevoelig zijn met een hoog empathisch vermogen, zodat je je goed kan verplaatsen in een ander en heb je de wens om door anderen geaccepteerd te worden, waardoor je gevoelig bent voor kritiek of afwijzing door leeftijdgenoten, je van anderen dezelfde waarden verwacht en je behoefte hebt aan succes en erkenning, waardoor je je anders en vervreemd kan voelen.
  • Zo kan je het vermogen hebben om tot de essentie van zaken te komen, houden van het oplossen van problemen en intellectuele activiteiten, waardoor je details verwerpt of ze weglaat, je je verzet tegen oefenen of discipline en je je vraagtekens zet bij onderwijsmethodes.

 

Nou mooi dat je dit weet, dat je nu beter begrijpt waardoor bepaalde problemen ontstaan. Maar wat nu?
Hoe kan je hier beter mee leren omgaan?

Wil jij dat weten kijk dan eens onder Coaching, Training of Lezingen of neem even Contact op.


Met een hartelijke, muzikale groet,
Karin van Toor

Tags : , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *