Jouw hoogbegaafde kind gaat toch niet op kamp?

april 20, 2017 1:43 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

4 tips en 6 redenen om hier een beslissing over te kunnen nemen 

 

Mijn hoogbegaafde kind op kamp? Pfoe, nee hoor dat zie ik echt niet zitten.

Diana (32) zegt dit wanneer haar schoonmoeder weer eens met het idee komt om haar dochter Sophie (10) toch eens op kamp mee te laten gaan. Dan is ze ineens een hele week weg. En je weet nooit wat ze daar doen. Of ze het eten wel lekker vindt, of de leiding wel betrouwbaar is en om kan gaan met mijn kind.

Op zich heel begrijpelijk deze reactie. Best spannend, je kind uitbesteden aan mensen die je niet kent.

Wat kan je hieraan doen?

 •  Informeren bij ouders die ervaring hebben
 • Aan je kind vragen of ze op kamp zou willen
 • Informeren of er een vriendin van plan is te gaan
 • Je kind zelf wegbrengen zodat je even sfeer kan proeven.

Maar waarom zou je je hoogbegaafde kind op zomerkamp sturen?

Wanneer je toch regelmatig op vakantie gaat, je van alles onderneemt, waarom zou je dan je kind op een zomerkamp sturen?
Levert kamp mijn kind dan zo’n andere ervaring dat het echt de moeite waard is?

 

6 redenen waarom kamp belangrijk is voor de ontwikkeling van jouw hoogbegaafde kind

 1. Vriendschappen sluiten
  Eenvoudige klusjes als corvee, zijn er niet alleen om de accommodatie netjes te houden maar ook om de teamspirit en samenwerking te bevorderen, wat de banden onderling vaak alleen maar hechter maakt. Vriendschappen die op kamp worden gemaakt zijn vaak extra bijzonder omdat de deelnemende kinderen en begeleiders op veel kampen uit alle hoeken van Nederland en zelfs België komen. Kinderen worden op kamp geaccepteerd voor wie zij zijn en niet op wat zij dragen, waar ze goed in zijn of hoe ze eruitzien. Dan kunnen zij omgaan met peers in een vrije omgeving waar ze elkaar kunnen ont-moeten
 2. Kinderen kunnen zichzelf zijn door veilige omgeving met gelijkgestemden met duidelijke regels
 3. Ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals zorgzaamheid, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling, doordat goede begeleiders ervoor zorgen dat ieder kind wordt opgenomen in de groep. Meedoen aan de groepsactiviteiten en een goede wisselwerking met andere kinderen heeft. Kinderen leren het geven en nemen in een groepsleven, leren dat het niet altijd gaat zoals zij het bedacht hebben.. Zij leren samenwerken, dat zij kunnen rekenen op anderen EN dat anderen op hen rekenen.
 4. Zelfstandigheid

De meeste kinderen die op zomerkamp gaan, komen alleen. Vaak is dit ook de allereerste keer dat zij deelnemen. Opeens moeten deze kinderen zelf uitmaken welke kleding zij dragen, aan welke activiteiten ze deel willen nemen of wat zij precies eten. Hier doen zij iets spannends (overnachten op kamp), waardoor zij een positieve ervaring opdoen,
Natuurlijk zijn er altijd begeleiders aanwezig om te helpen en mee te beslissen. Maar in principe leren de kinderen zelfstandig keuzes te nemen. Kinderen worden hier zelfstandiger van en ontwikkelen hierdoor een groter zelfvertrouwen.

Regelmatig bellen ouders naderhand om te vertellen dat zij niet kunnen geloven hoe bepaalde eigenschappen zijn verbeterd na deelname aan een zomerkamp. Of dat zij nu eindelijk hun steentje bijdragen in het huis. Goed aangestuurde zomerkampen proberen kinderen veel successen te laten ervaren wat zich meestal weer vertaald in een toenemend gevoel van eigenwaarde.

 1. Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kun je nooit genoeg hebben. Dit geldt ook voor volwassenen. Je hebt dit bijvoorbeeld nodig om succesvol te zijn in je werk, in relaties, met sporten en muziek maken. De basis wordt vaak in de kinderjaren gelegd. Wanneer hoogbegaafde kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen door meer zelfstandigheid, durven zij ook eerder aan nieuwe activiteiten mee te doen en zich breder te ontplooien, naast de activiteiten waarmee ze al vertrouwd waren.

Als ouder kan je je kind stimuleren in het opnemen van de taken die horen bij op kamp gaan, waardoor de zelfverantwoordelijkheid en executieve functies verbeteren. Zo geef je je kind het vertrouwen dat ze dit wel kunnen {op kamp gaan) en dat het ook prima kan functioneren  zonder ouders. Door je kind los te laten, krijg je eigen tijd, waardoor je zelf iets leuks kan gaan doen. Bovendien geeft dit jou als moeder zelfvertrouwen, dat je kind zo zelfstandig is, waardoor het makkelijker wordt om meer uit handen te geven en de zo noodzakelijke tijd voor jezelf te nemen.

 1. Vaardigheden vergroten

Uiteraard leren de kinderen, afhankelijk van het kamptype allerlei vaardigheden bij elke activiteit op een kamp. Denk aan dansen, muziek maken, koken, zeilen, ponyrijden of bijvoorbeeld surfen. Zij doen veel aan creativiteit, sport en recreatie, hebben plezier en ontwikkelen zelfvertrouwen. Zij leren veel vaardigheden die ook kunnen worden doorontwikkeld en benut in het verdere leven. Iedere deelnemer kan zich bijzonder voelen, genieten van het uitvoeren van een ambacht, sporten en buiten activiteiten.

Dus kamp is meer dan een leuke kindervakantie?

Ja, wanneer je nadenkt over kampen is kamp echt ontzettend leuk, maar vooral ook erg zinvol voor je hoogbegaafde kind.

Maar naar welk kamp laat je dan je kind gaan?
Daar heb ik het volgende keer over.

Deel hieronder jouw ervaring zodat je andere moeders helpt om een keus te maken of hun kind wel of niet op kamp gaat deze zomer.

 

Met een hartelijke groet,
Karin

Tags : , , , , ,

Gecategoriseerd in:, ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *