Hoe jij jezelf bent en geen masker draagt

maart 5, 2017 1:53 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Over aanpassen en jezelf zijn

 

Er worden veel maskers gedragen tijdens carnaval, maar doen we dat in het dagelijkse leven ook niet?

 

Zeker als vrouwelijke ondernemer speel je verschillende rollen waardoor je vaak een masker op kan zetten.
Als ondernemer ben je fit, vitaal en zelfverzekerd tegenover relaties en meestal vriendelijk ook al wordt er gepraat over koetjes en kalfjes. Bij je partner en je vrienden wil je er voor hen zijn terwijl je ook jezelf wilt kunnen zijn.

Je masker als bescherming

Je kan je masker opzetten om je te beschermen, zeker wanneer veel zaken, emoties en geluiden dubbel zo hard binnen komen doordat je hoog gevoelig bent. Zo had ik ruim 25 jaar geleden een muur om mij heen gebouwd en dan nog rolluiken voor de zekerheid. Het voordeel is dat het je beschermt, maar wanneer er niets naar binnen kan, kan er ook niets naar buiten, wat toch behoorlijk lastig is, wanneer je wat te vertellen hebt. Op het moment dat ik dat besefte, brak ik mijn muur steen voor steen af. Wil jij weten hoe ik dat heb gedaan?

Je mindset als masker

Als hoogbegaafde kan je door je vaste mindset ervan overtuigd zijn dat je een bepaalde activiteit altijd goed moet doen. Dan zet je je masker op ‘dat doe ik wel even’ terwijl je diep vanbinnen eigenlijk onzeker bent of zelfs angstig. Of je hebt je aangepast en wilt niet laten zien dat je een bepaalde activiteit goed kan of een bepaalde vaardigheid goed beheerst. Zeker als vrouw kan je denken dat het niet gewaardeerd wordt wanneer je goed bent in computeren, managen of geldzaken.

Wat is het verschil tussen een rol spelen en een masker opzetten?

Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt. Ik denk dat het verschil zit in het feit dat het echt bij je past. Natuurlijk gedraag je je tegenover je collega’s anders dan tegenover je kinderen, je partner of je vrienden.
Maar op het moment dat je een masker opdoet, laat je niet zien wie jij bent. Stel je je bijna onkwetsbaar op en laat je niet je echte gevoelens zien.
Op het moment dat je rol te ver van je af ligt, heb je wat te verbergen. Vaak zijn het ‘slechte’ eigenschappen zoals onzekerheid, jaloers, angst, gemakzucht of opvliegendheid, die we willen verstoppen achter een masker van vriendelijkheid, clownesk gedrag en beschaafdheid. Terwijl je die schaduwkanten best kan laten zien omdat ze net zo goed een onderdeel zijn van je persoonlijkheid.

Je kan je ook zo gedragen, zo’n masker opzetten omdat je eigenlijk graag zo zou willen zijn, zelfverzekerd, zonder twijfel, geduldig en begripvol.

‘Fake it ‘till you make it’

Een gezegde dat ik inmiddels al veel heb gehoord. Tenzij dit echt bij je past, kan je het best dicht bij jezelf blijven, waardoor er een last van je schouders zal vallen door de negatieve energie die het kost.

Niet helpende gedachten over hoogbegaafdheid

Wanneer je een masker draagt, zitten daar altijd niet helpende gedachten achter. Klopt het dat mensen je niet meer zo slim vinden wanneer je iets niet gelijk kan of snapt? Vinden vrienden het echt vervelend wanneer je enthousiast over je nieuwe hobby mythologie vertelt? Wanneer dat echt zo is, wanneer je vrienden het echt vervelend vinden wanneer jij jezelf bent en druk pratend van de hak op de tak springt kan je je afvragen of dit dan wel de juiste vrienden zijn voor deze hobby.

Door je masker af te doen, geef je de verantwoordelijkheid toch weer terug aan die ander?

Ruimte innemen voor jezelf

Het is dan aan die ander wat hij ermee doet wanneer jij jezelf bent en niet langer je gedraagt zoals je denkt dat er verwacht wordt dat jij je gedraagt. Door je eigen behoefte te stellen boven de vermeende behoefte van een ander neem je ruimte voor jezelf in en stel je je open voor de ander.

 

Maskers voor veiligheid

Zo schilderde Ans Markus haar eerste tien, vijftien jaar maskers en windsels als ware verhalen die naar elkaar reikten. Door haar relatie waarin ze niet werd bevestigd maar juist afgebroken stonden haar maskers voor veiligheid. Wanneer mensen het positief met je voorhebben kan je zonder.
Deze tijd heeft zij achter zich gelaten en zij heeft nu als thema openheid.

‘Ik kijk om me heen, zie de aandacht en liefde en vertaal dit naar mijn werk, bijvoorbeeld in een schilderijensessie over lichaamstaal. Ik ben zélf veel opener geworden’

Volgens haar is eerlijkheid tegenover jezelf het belangrijkst, waarbij het OK is om indien nodig zo af en toe een maskertje op te zetten. Verder moeten mensen haar maar nemen zoals ze is en maar even moeite doen om te zien wie erachter steekt.

 

Wat nu zo tegengesteld is, is dat je je veilig voelt achter je masker, terwijl het enorm bevrijdend werkt om achter dat masker vandaag te komen, om jezelf te laten zien en horen.

Door te zeggen wat je bezighoudt, wat je frustreert. Door uit te spreken in een veilige omgeving dat je het spannend vindt, dat je gespannen bent voor bijvoorbeeld een presentatie stel je je kwetsbaar op, waardoor je juist beter overkomt, beter kan communiceren met de ander.

En is dat niet juist wat je wilt, echte communicatie, inspireren en het uitwisselen van gedachten en ideeën?

Wil jij hierover doorpraten REAGEER dan hieronder.
Laat weten wanneer jij een rol speelt of een masker draagt of wanneer juist niet en kom bij de besloten Facebook groep

 

Op jouw openheid
Karin

Tags :

Gecategoriseerd in:, ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *