Wat bijna niemand doet!

februari 5, 2017 6:37 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Weet jij wat bijna niemand doet?

Wanneer je een stuk aan het oefenen bent lijkt het soms wel eens of je haast niet vooruit komt, of wanneer je zelf bezig bent met een stuk en weet je soms even niet wat er nog aan moet/kan gebeuren. Er is een simpele manier om dit op te lossen.

Hoe komt dat toch?

Wanneer het lijkt of je haast niet vooruit komt ben je vooral bezig met dat wat er nog niet lukt en je bent dan uit het oog verloren wat er wel al lukt, wat je inmiddels wel onder de knie hebt gekregen.

Wanneer je aan een stuk studeert dan maak jij daar je eigen voorstelling van. Je hebt als het ware in je oren het gewenste resultaat, maar soms bedriegen je eigen oren je wel eens.

Wanneer je regelmatig een stuk opneemt dan val je niet in deze valkuil. Dat is tegenwoordig echt heel makkelijk, zeker wanneer je een smartphone hebt.

En toch doet bijna niemand het!
Doordat je de tijd er niet voor wilt nemen, doordat je de zin er niet van in ziet, doordat je denkt dat je het niet kan of misschien doordat je toch een beetje bang bent voor het resultaat?

Jij alleen weet het antwoord op deze vraag en jij alleen kan hier mee aan de slag!

 

Hieronder een video van het stuk ‘zeilen’ van Christos Tsitsaros.
Natuurlijk een stuk waar nog het één en ander aan moet en kan gebeuren. Maar toch…toch mag het er zijn en kan je ook hiervan genieten!

OK,  je hebt het opgenomen en dan?

Wist je dat er mensen zijn die het vreselijk vinden om naar een opname te luisteren van zichzelf? Wanneer zij luisteren, dan luisteren ze ook specifiek naar alles wat er niet goed gaat. Dit gaat natuurlijk niet werken.

Wanneer het lijkt of je haast niet vooruit komt dan luister je naar de verschillende opnames en constateer je dat je steeds meer passages onder de knie krijgt in de verschillende fases.

Ja, verschillende fases; handen apart, melodie er uit laten komen, zinnen spelen zonder pauze momenten, juiste ritme, regelmatig tempo, tempo opbouw, dynamiek laten horen, het muzikale verhaal laten horen, verbanden/harmonie horen, juiste accenten…

Wanneer jij even niet weet wat er nog aan kan gebeuren dan luister je naar de zeggingskracht van de muziek, van jouw opname. Wat heeft de muziek jou hier te vertellen? Ben je heel de tijd geboeid of zijn er stukken waar de energie even wegvalt? Probeer er achter te komen hoe het komt dat de energie er even niet is. Zit het in de spanning en de ontspanning, loopt het ergens niet helemaal lekker, vertraag of versnel je te veel?

Een stuk is eigenlijk nooit af en het is afhankelijk van je stemming, je concentratie en het moment hoe het overkomt.

 

Goed is goed genoeg!

Wanneer je een stuk onder de knie hebt, laat het dan een poosje liggen (rijpen) en pak het na een tijdje weer eens op. Dat wordt genieten!

Nu ben ik benieuwd of jij wel eens stukken hebt opgenomen en wat je daarvan geleerd hebt. Wil jij dat met ons delen??

Dus laat ons weten/reageer.

– Welk stuk heb jij wel eens op genomen?
– Wat ging er door je heen tijdens en na het luisteren??
– Heb je tot nu toe nog nooit iets opgenomen, maar ben je nu echt van plan het eens te doen?

Tags : , , , ,

Gecategoriseerd in:, ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *