Hoogbegaafd, ik?

december 29, 2016 3:02 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]

Met 10 kenmerken van hoogbegaafdheid

Tijdens mijn studie bij Novilo, een praktische opleiding om hoogbegaafden verder te helpen, vielen er steeds meer kwartjes op hun plek.
Zeker wat betreft mijn kinderen, waardoor zij zich zo gedroegen, waardoor het op school zo misging en waardoor ze vaak niet begrepen werden. Maar zeker ook wat betreft mijn eigen leven.

In ‘Perfectionisme en het Zijnsluik’ heb je al kunnen zien en lezen waardoor hoogbegaafden ‘anders Zijn’, bepaalde situaties anders binnenkomen, overkomen. Waardoor ze anders denken en zich zelfs anders voelen.
Wanneer je dit zo leest over je kind, kan het zomaar gebeuren dat er een spiegel wordt voorgehouden en je jezelf ziet. Jouw worsteling en onvrede, jouw teleurstelling en eenzaamheid.

Zo gaf ik een lezing bij de EPTA (European, Piano Teachers Association) over het lesgeven aan hoogbegaafde kinderen waarbij een volwassene na afloop naar mij toekwam. Zij was echt geraakt en aangedaan, want nu begreep ze waardoor zij zich zo voelde, zich zo gedroeg en ontevreden was. Haar was duidelijk geworden dat ze misschien wel hoogbegaafd was.


Waar denk je aan bij een hoogbegaafde volwassene?

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens en intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.

Hoogbegaafd? 10 kenmerken die dat kunnen aangeven

 1. Je hebt pijnlijke schoolervaringen
  Dit kan komen doordat:
  – Jij je gigantisch verveelde of doordat je een onruststoker was
  – Jij een eenling was en gepest werd
  – jij je klein hield of juist overcompenseerde
 2. Je bent een perfectionist.
  Je hebt een innerlijke drang om te voldoen aan je eigen verwachtingen of de vermeende verwachtingen van een ander. Je voelt je slecht wanneer het niet lukt, zelfs als niemand anders de noodzaak ziet.
 1. Je gaat van baan naar baan
  Je accepteert niet automatisch een besluit, waardoor je het beste werkt in een werkomgeving waar je mee mag denken en waar jouw werkhouding en innoverende ideeën geaccepteerd worden. Aangeven hoe je je voelt
 1. Je hebt een intens gevoelsleven (dit kan je ook weggestopt hebben)
 2. Je hebt een ander gevoel voor humor, die vaak niet begrepen wordt
 3. Je hebt je eigen methode van leren en het begrijpen van concepten voorbeeld?
 4. Je hebt weinig  vrienden, maar die je hebt zijn bijzonder waardevol
 5. Je stoort aan oppervlakkigheid zoals aan ‘verjaardagsfeestjes’ waar over koetjes en kalfjes gesproken wordt
 6. Je hebt je altijd al anders gevoeld.
  Zo omschreef een klant, Marieke dit als volgt:

Mijn hele leven, voelde ik mij anders, niet zoals andere mensen. Ik wist dat ik slim was, ik kwam voor mijn mening uit,  ik kon slecht met kritiek om gaan en ik dacht meer na over dingen, dieper dan de meeste mensen om me heen. Maar ik had geen idee waarom. Tot een jaar of twee geleden, ik een label vond dat bij mij paste.

 Eerlijk gezegd kan ik het nog steeds niet geloven.

 Het blijkt dat ik hoogbegaafd ben, altijd onder gepresteerd heb voortkomend uit een hoge prikkelgevoeligheid (overexcitabilities) , perfectionisme, goed ben in meerdere gebieden waardoor het soms lastig is om een keuze te maken. 

 1. Je hebt een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel, afspraak is afspraak, je voelde je geroepen als afgevaardigde van de schoolcommissie en je doet aan vrijwilligerswerk, jouw gevoel van goed en fout is regelmatig de basis van stevige discussies en de oneerlijke verdeling op de wereld gaat jou echt aan het hart.

Hoe zou het zijn als…?

Hoe zou het voor je zijn als je erover kan sparren of hoe zou het zijn als je inzicht krijgt in de rol die hoogbegaafdheid in jouw heeft gespeeld en nog steeds speelt?

Zo als Annemarie die werkt op een kantoor, zij voelde zich vaak dom en hield zich dan ook maar klein. Dit was ontstaan door verschillende conflicten terwijl zij geen idee had waardoor deze ontstonden. Haar collega’s vonden haar maar een zeur omdat ze niet zo goed tegen dat felle licht en al die onrust kon. Daar bovenop had ze ook nog eens gezeur op de school van de kinderen omdat die gewoon niet deden wat er van hen gevraagd werd. Echt, zij zat bijna tegen een burnout aan.

Door te herkennen en te erkennen dat zij wellicht hoogbegaafd was zag zij verschillende zaken in een ander perspectief, waardoor
– Zij voor zichzelf durfde op te komen en een gesprek plande om de randvoorwaarden op een praktische en zakelijke manier aan de orde te stellen.
– Zij er achter kwam waar haar echte kwaliteiten lagen en deze in ging zetten in haar werk.
– Zij door kreeg dat het door haar andere zienswijze en verwachtingen kwam dat er conflicten ontstonden.

Door meer rust op het werk, kwam zij niet zo oververmoeid thuis, waardoor ze beter kon luisteren naar haar kinderen. Wat een toestand was er ontstaan op school. Binnenkort heeft zij een goed gesprek met de leerkracht en de intern begeleider.
Zij ziet het leven nu echt weer zitten, heeft er weer plezier in en krijgt haar energie weer terug.

Herken jij het perfectionisme in dit rijtje en wil je er mee aan de slag? Download HIER het  e-book ‘Selectie in Perfectie’. Resultaat binnen handbereik

 

 

Herken jij je in bovenstaande kenmerken en wil je hier eens over doorpraten?
Neem dan contact op door te mailen naar karin@moedersvanhoogbegaafdekinderen.nl

 

Met een hartelijke, muzikale groet,
Karin van Toor                                        

 

 

 
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Tags : , , , , , ,

Gecategoriseerd in:,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *