Perfectionisme en het Zijnsluik

december 5, 2016 12:52 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Hoe jij beter om kan gaan met het perfectionisme van je kind

Met 4 concrete tips hoe om te gaan met perfectionisme

 

Hoogbegaafde kinderen laten echt niet altijd topprestaties zien. Dit is van vele factoren afhankelijk waaronder de persoonlijkheidskenmerken, het  Zijn.

Zoals je hebt kunnen lezen in ‘Is mijn kind hoogbegaafd’  hangt een bepaalde prestatie af van de motivatie, de interesse, de vaardigheden en temperament van je kind. Ook een belangrijke factor is hoe er omgegaan wordt met de ongelijke ontwikkeling van je kind (asynchroniciteit), hoe de leerkracht en de omgeving hierop reageert. Wat zeker meespeelt is ook hoe je eigen kind hiermee omgaat, welke mindset het gaat het ontwikkelen, of het graag slim wil overkomen of juist niet.

Je kunt beter met je kind omgaan door inzicht te hebben in de Zijnskenmerken die zichtbaar zijn in het Zijnsluik  

Perfectionisme is een belangrijk kenmerk in het Zijnsluik

In veel wetenschappelijke modellen ligt de nadruk vooral op de cognitieve elementen van hoogbegaafdheid. Maar wetenschappers en psychologen zijn er inmiddels van overtuigd dat er ook sprake is van bepaalde overeenkomstige persoonlijkheidseigenschappen bij hoogbegaafden en deze kunnen niet gemeten worden door een intelligentietest.

De Zijnskenmerken van hoogbegaafdheid bepalen;

  • het functioneren van hoogbegaafde kinderen (en volwassenen)
  • hoe bepaalde zaken binnen komen
  • hoe ze geïnterpreteerd worden
  • waardoor hoogbegaafden op een bepaalde manier reageren

 

Prof. Dr. Tessa Kieboom, o.a. auteur van ‘Jij kan beter’, vat deze kenmerken samen in ‘het Zijnsluik‘. Zij stelt dat hoogbegaafde kinderen allemaal individuen zijn met een eigen identiteit en kenmerken. Deze kunnen ook voorkomen bij kinderen met een ‘normale’ onwikkeling, maar hoogbegaafde kinderen vragen echter in dat opzicht een andere aanpak.

 

Het  Zijnsluik  bevat vier bijzondere kenmerken:

– Rechtvaardigheidsgevoel
–  Kritische ingesteldheid
– Hoog sensitiviteit
– Perfectionisme

 

Perfectionisme 

Het perfectionisme is onlosmakelijk verbonden aan hoogbegaafdheid, doordat het kind snel en kritisch ziet hoe ‘iets zou moeten zijn’.

Dennis van 4, een hoogbegaafde kleuter, werd gevraagd om een tekening van zijn vader te maken. Hij weigerde deze tekening te maken want het is toch onmogelijk om een tekening te maken die er echt uitziet zoals zijn vader, dat het er bijna realistisch uitziet zoals een foto?

In dit geval wordt door perfectionisme de lat te hoog gelegd, wat kan leiden tot faalangst en vluchtgedrag. Wanneer je kind hier last van heeft doet het bepaalde dingen ineens helemaal niet meer of wordt er voortijdig opgegeven.

Het is dan ook een uitdaging voor de moeders om je kind dan te helpen de doelen realistisch te leggen en daarbij ervoor te zorgen dat je het vertrouwen van het kind niet verliest.

De valkuilen vanperfectionisme  bij een kind kunnen zijn;

  • Het is toch nooit zoals ik het wil of dat mijn moeder verwacht
  • Workaholic gedrag – ik werk er hard voor dus dan moet het perfect zijn
  • Verlies van vertrouwen in volwassenen – dat de meester dat goed vindt, je ziet toch zo dat het nergens op lijkt.

 

4 tips om om te gaan met perfectionismeen faalangst bij je kind

Tip 1;
Richt je focus niet op de resultaten maar op het ongemakkelijke gevoel, de bangheid, het verdriet en de angst om de controle te verliezen, zoals je net las bij Dennis van 4.

Tip 2;
Laat je kind inzien dat het iets kan leren door deze gevoelens toe te laten en dat jij er altijd zult zijn. Jij bent erom te luisteren en te omhelzen en niet om de gevoelens te verminderen of te verzachten.

Tip 3;
Een mooi middel is, wanneer je kind er klaar voor is, om de gevoelens te spiegelen.
“Ja, wanneer je je huiswerk maakt kan het gebeuren dat je het niet goed hebt gedaan en dat kan een vervelend gevoel geven”

Mij hielp het om in mijn achterhoofd te houden dat ‘het uiteindelijk niet uitmaakt’, dat ik toch hield van mijn zoon, Mij hoefde hij niks te bewijzen want uiteindelijk maakt zijn gedrag niet uit; ik was gewoon blij dat hij er was! Dit zorgdeervoordat het mij niet persoonlijkraakte en het sleeptemijechtdooreenmoeilijkesituatiesheen. 

Tip 4;
Laat liefde en acceptatie zien in je dagelijkse interacties. Laat je kind weten dat het zich niet hoeft te bewijzen omdat jouw liefde onvoorwaardelijk is. Dan beseft je kind dat het zich ook niet voor zichzelf hoeft te bewijzen.

 

Tot slot

Vergeet niet dat dit het pad van je kind is, dat pas gelopen kan lopen wanneer je kind er klaar voor is. Wees vol vertrouwen en standvastig. Jouw kind komt hier sterker uit met het vertrouwen dat heftige emoties erbij horen en dat het hier op een goede manier mee om kan gaan.

 

Herken jij bovenstaande, heb jij aanvullingen laat het dan weten in onderstaand reactieveld!

Wil jij meer weten over Perfectionisme vraag dan het e-boek ‘Selectie in perfectie’ aan via deze LINK.

Uiteraard help ik je ook graag met jouw vragen en twijfels.
Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek door een mail te sturen naar karinvantoormusic@gmail.com
Karin van Toor

 

 

Tags : , , ,

Gecategoriseerd in:, ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *