Is jouw kind hoogbegaafd?

november 29, 2016 3:39 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

10 meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid

mother-1245764_960_720Hoogbegaafd, dat zijn toch de echte genieën, de wonderkinderen?
Stephanie, 35 en zelfstandig ondernemer, had haar twijfels bij de opvoeding van haar oudste zoon Mark. Hij liep voor zijn eerste, sliep weinig als baby, leert makkelijk en is leergierig. Hij is kon al vroeg wat woordjes lezen, maakt leuke woordgrapjes en verzint ingewikkelde regels bij een spelletjes. De ene keer is hij enthousiast, leergierig en vol energie en de andere keer is hij zo lamlendig, hangt maar op de bank, komt tot niets en is zo prikkelbaar. Ze weet niet goed hoe ze hier mee om moet gaan.


Wat is er toch met mijn kind? Zou hij hoogbegaafd
 kunnen zijn?

Stephanie twijfelt hierover want hij sprak pas laat, komt niet goed mee op school, heeft gedragsproblemen, komt soms tot niets en soms reageert hij zo overdreven.
Je vindt het vast echt leuk om je kind soms zo enthousiast te zien, bent er ook zeker wel trots op. Maar aan de andere kant, die voortdurende vraag om aandacht, die teleurstelling, twijfel en die onzekerheid. Dat kan maken dat je de prestaties bagatelliseert en eigenlijk niet wilt weten dat jouw kind hoogbegaafd is.

Herkenbaar?

Dat was ook mijn ervaring en soms verzuchte ik “laat mijn kind alsjeblieft ‘normaal’ zijn

Het is zo belangrijk om het wel te herkennen en te erkennen omdat het zo allesbepalend is om ook te ontdekken;

 • hoe je kind denkt
 • hoe je kind bepaalde situaties aanvoelt
 • hoe je kind praat en interpreteert
 • hoe je kind zich gedraagt

Dan begrijp je je kind beter en kan je het beter begeleiden op zijn levensweg.

‘Iemand die hoogbegaafd is levert buitengewone prestaties of heeft het vermogen die te leveren op het gebied van intellect, academisch, creatief, leiderschap, beeldend en/of uitvoerend.’ (Uit; De begeleiding van hoogbegaafde kinderen)

Peuterkleuters en kleuters leveren natuurlijk nog geen prestaties, maar zijn te herkennen door hun leergierigheid, de snelheid waarmee ze iets onder de knie hebben (wanneer ze eraan beginnen), hun vermogen om zich te concentreren en het sneller doorlopen van de ontwikkelingsstadia. Gelukkig is er nu een beweging op gang om de consultatiebureaus en de leiding van de peuterspeelzalen beter te informeren zodat ook hier het sneller herkend wordt.

Of je kind nu bovengemiddeld, hoog, of extreem hoogbegaafd is, alle hoogbegaafde kinderen blijken veel gemeen te hebben. Natuurlijk voldoet jouw kind niet aan alle kenmerken, maar wanneer de meerderheid voor jouw kind geldt, dan zou het wellicht mogelijk kunnen zijn dat jouw kind hoogbegaafd is.

10 veel voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid zijn;

 • Leert snel, legt snel verbanden
 • Ongebruikelijk gevoel voor humor, houdt van woordspelingen
 • Houdt van oplossen van rekenkundige problemen en puzzels
 • Ongeduldig tegenover eigen onvermogen en dat van anderen
 • Snel angstig, onzeker en gevoel anders te zijn
 • Stelt (te) veel onderzoekende vragen
 • Experimenteert graag
 • Idealisme en rechtvaardigheidsgevoel vanaf jonge leeftijd
 • Leert basisvaardigheden sneller met minder oefening
 • Brede belangstelling en/of diepe belangstelling in specifiek onderwerp

 

Wanneer jouw kind veel van bovenstaande kenmerken van hoogbegaafdheid heeft zal het dan ook uitzonderlijk gaan presteren?
Natuurlijk hangt dit ook af van de motivatie, de interesse, de vaardigheden en temperament van je kind. Ook een belangrijke factor is hoe er omgegaan wordt met de ongelijke ontwikkeling van je kind (asynchroniciteit), hoe de leerkracht en de omgeving hierop reageert. Wat zeker meespeelt is ook hoe je eigen kind hiermee omgaat, welke mindset het gaat het ontwikkelen, of het graag slim wil overkomen of juist niet. Of het zichzelf kan en wil zijn, of het Anders durft te zijn. Een inspirerend gedicht vind ik dan ook:

Jij bent zo mooi anders dan ik,
Natuurlijk niet meer of minder maar,
Zo mooi anders,
Ik zou je nooit Anders
dan Anders willen

– Hans Andreus-

 

Herken jij bovenstaande, heb jij aanvullingen laat het dan weten in onderstaand reactieveld!

Uiteraard help ik je ook graag met jouw vragen en twijfels. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek door een mail te sturen naar karinvantoormusic@gmail.com
Karin van Toor

 

 

Tags : , ,

Gecategoriseerd in:,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *