Luisteren vanuit de stilte (2)

mei 11, 2014 9:00 am | Gepubliceerd door | 5 Commentaren

luisteren2

Aanleiding van deze  blog is het boek ‘Denken als Leonardo da Vinci’ waarin het derde principe, van de zeven, “sensazione” aangeeft:

‘De voortdurende verfijning van de zintuigen als middel om de ervaring te verlevendigen.’

Om geluid of muziek echt te kunnen horen en beleven probeer je je ervoor open te stellen. Dit   kan je het beste doen vanuit de stilte.

 “Op weg naar de wijsheid is de eerste stap stilte; de tweede luisteren; de derde    onthouden; de vierde oefenen; de vijfde onderwijzen aan anderen.”     Ibn Gabirol

Wanneer je tot stilte bent gekomen versterkt je vermogen om diep te luisteren, waardoor je het verhaal van de muziek nog beter kan horen.

De kracht van stilte

Wij zijn in deze tijd gewend aan voortdurende prikkels om ons heen. Je wordt  voortdurend omgeven met allerlei beelden en geluiden via tv, pc, mobiel, gamen. Het is vaak moeilijk om met stilte om te gaan, maar juist zo belangrijk om de kracht van deze stilte te ontdekken.

Stilte inlassen

Vorige keer heb je op je ademhaling gelet om stil te worden. Dit bleek voor vele lezers best lastig.

Probeer deze week eens iedere dag minimaal 5 min. stilte in te lassen.  Zoek een vast moment op de dag en maak er bijv. een spelletje van.

Gebruik een kookwekker of zandloper om 5 min. stil te zijn. Je mag dan niet praten. Wie kan het het langst volhouden? Degene die het eerst praat mag bijv. wat drinken voor de anderen inschenken. Kinderen vinden dit vaak erg leuk en spannend en zo leren ze spelenderwijs af en toe bewust stilte te creëren.

Ben Hoogenboom beschrijft dat zo mooi in zijn blog

Muziek bestaat ook bij de gratie van de stilte. Stilte geeft aan waar muziek begint en eindigt. Maar het is ook de stilte tussen de klanken die uiteindelijk de muziek maakt. Als we alles opvullen met klanken zou er alleen maar lawaai zijn. Zonder stilte geen muziek. Muziek krijgt zijn betekenis door de afwisseling van stilte en klank. Stilte is de aanloop naar geluid. Geluid wordt pas manifest als er stilte op volgt.

Ik kan nog steeds genieten van muziek en klanken die woordeloos zoveel verhalen kunnen vertellen. Die diepere lagen in me kunnen aanraken en me direct in verbinding brengen met gevoelens van plezier, verdriet, beweging, passie en avontuur. Muziek brengt me weer naar de verliefdheid voor mijn eerste vriendinnetje, naar het verlies van mijn ouders en andere geliefden. Naar mijn diepste dalen en naar mijn hoogste geluk. Muziek laat me avonturen beleven, die ik in mijn stoutste dromen niet eerder heb beleefd.

 Een stuk waarin je dit zeker kan horen en beleven is de tweede Suite van J.S. Bach.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=GXokEnXVvRw&feature=youtube_gdata’]

 

Muziek heeft ongelofelijk veel te vertellen en ik ben benieuwd bij welke muziek jij dit ook ervaart.

Wil jij dit delen met ons, zodat we met zijn allen hiervan kunnen genieten?

Tags : , , , , ,

Gecategoriseerd in:,

Dit bericht is geschreven door Karin5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *