Heerlijk muziek maken vanuit de hangmat

augustus 3, 2013 9:40 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

hangmat

In de vakantie zat ik eens na te denken wat er allemaal nodig is, wat er bij komt kijken om goed te musiceren. Om heerlijk muziek te maken op welk instrument dan ook.

Zo liggend in de hangmat kwam er een hele lijst waarvan ik de eerste 5 graag met je wil delen.

 

 

5 vaardigheden om heerlijk te kunnen spelen

 

1. Gemotiveerd zijn

2. Creatief om jouw eigen verhaal tot klinken te brengen

3. Discipline en doorzettingsvermogen

4. Kunnen ontspannen

5. Genieten

 

Natuurlijk wil ik deze 5 punten best even kort toelichten.

1. Gemotiveerd zijn

Het is heel belangrijk dat je zelf wilt leren om steeds beter te spelen. Dit kan zijn omdat je het heerlijk vindt om te spelen, omdat je dat geweldige stuk wilt leren spelen of omdat je in de klas of in de kerk graag met andere muziek wil maken.

 

2. Creatief om jouw eigen verhaal tot klinken te brengen

Natuurlijk, het is logisch dat je de juiste noten op het juiste moment speelt, maar dat is pas het begin. Wanneer je daar creatief mee kan zijn, er je eigen draai, jouw eigen verhaal er van kan maken dan wordt het echt muziek. Dan komt de muziek tot leven.

 

3. Discipline en doorzettingsvermogendoorzetten

In de les heb ik het er al vaak over gehad. Kies een vast moment om te oefenen en koppel dit bijvoorbeeld aan een activiteit die je altijd wel doet, zoals eten, de kinderen naar school brengen of het drinken van een kopje koffie. Dit vereist discipline en doorzettingsvermogen, waar ik het in eerdere blog (link) al eens over heb gehad. Natuurlijk valt het echt niet altijd mee, maar het geeft zo’n geweldig gevoel wanneer het je wéér gelukt is.

 

4. Kunnen ontspannen

Voor het spelen even ontspanningsoefeningen doen om je bewuster van je lichaam te maken. Soms kom je dan tot de ontdekking dat je schouders wel erg vast zitten. Om lekker te kunnen spelen moet het lekker soepel en vloeiend gaan. Ook kan je door onnodig spannen niet de door jouw gewenst snelheid halen. Tijdens de les hoor je dan ook wel eens;

‘snelheid krijg je juist door te ontspannen’

 

5. Genieten

En onmisbaar, maar soms zo lastig is genieten!                                                                                                                                                                         Soms zit het wel eens tegen en krijg je een lastige passage niet gelijk onder de knie, dan zou je wel eens je boek door de kamer willen smijten. Denk dat dan eens terug aan alles wat je nu al kan spelen. Weet je, nog een beter idee, pak het er eens bij, speel het en geniet.

Ook in de stukken waar je nu mee bezig bent, geniet van datgene wat je aan het doen bent.

In kleine stapjes kom je zo bij jouw eindresultaat. Iedere keer weer boek je kleine successen. Vier deze op wat voor manier ook, roep keihard YES!, maak een juigbeweging, een vreugdedansje… bedenk wat leuks en geniet!

 

Ben jij benieuwd naar alle andere vaardigheden die ik bedacht, liggende in mijn hangmat, reageer dan door een reactie te plaatsen en dan stuur ik jou mijn andere tips om fantastisch te leren spelen.

Wil je in jouw reactie ook het volgende laten weten;

– In welke van de 5 punten ben jij al (best wel) goed?

– En bij welk punt kun je nog wel een zetje of wat hulp gebruiken?

– En hoe zit, lig of hang jij er het allerliefst bij in je luie vakantie-momenten? Misschien heb je er wel een foto van.

Deel het met elkaar door te klikken op reageren en daar jouw reactie te plaatsen.

 

We maken er een fantastische zomer van!!

 

 

Tags : , , , , , , ,

Gecategoriseerd in:, , ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *