Met muziek haal je de lente in huis.

maart 31, 2013 1:00 pm | Gepubliceerd door | 4 Commentaren

http://www.dreamstime.com/-image2671579Heb jij dat ook wel eens dat er een stuk wordt gespeeld en dat je het gevoel hebt dat het speciaal voor jou gespeeld wordt? Een geweldige ervaring wat je een heel apart gevoel geeft van binnen. Met muziek kan je zelfs het lentegevoel in huis halen.

Zo vertelde ik in mijn vorige stukje wat een moeder mee maakte op een leerlingenconcert. Haar man was net terug uit het ziekenhuis wat veel impact had op het hele gezin. Haar dochter wilde ondanks alles, toch graag spelen en haar uitvoering klonk prachtig. Op het eind van dit concert werd er een stuk gespeeld door piano en keyboard getiteld ‘De kracht van Uw Liefde’. Vele mensen werden geraakt door de uitvoering van dit schitterende stuk, maar deze moeder ontving echt kracht en bemoediging door het horen er van.

 

Muziek heeft zo’n verschillende uitwerking. De één vindt het heerlijk om ook in moeilijke omstandigheden piano te spelen. En de ander wordt bemoedigd of krijgt weer nieuwe energie door naar muziek te luisteren. De één heeft dat met klassieke muziek, de ander met opwekkingsliederen of zelfs rock muziek. Zo heeft verschillende muziek op iedereen weer een ander effect.

 

De werking van muziek

Muziek heeft zo ongelofelijk veel te bieden. Je voelt je er beter door, het helpt je door moeilijke periodes heen, het geeft je dat lang gekoesterde lentegevoel, je kan er beter door leren, je werkt er lekker bij… zo kan ik nog wel even door gaan.

Je kan dit samen vatten in 5 verschillende effecten, namelijk:

  • Muziek heeft een helende werking, fysiek gesproken
  • Muziek heeft effect op de werking van de hersenen, waardoor je beter kan leren
  • Muziek verbetert de fysieke prestaties
  • Muziek helpt je productiever te werken
  • Muziek kalmeert, ontspant en helpt je om te slapen

 

Bovenstaande ervaringen vallen onder de helende werking van muziek.

Zelf voel ik me altijd heerlijk wanneer ik het mezelf eens gun om een uurtje te studeren aan een prachtig stuk van Bach, Mozart, Schubert, Chopin of Rachmaninov. Dat ontspant me, maakt me blij, en geeft me weer energie waardoor ik daarna weer productief aan de slag kan met zaken die ik niet zo leuk vind zoals bijv. huishoudelijke taken of administratie.

 

Deze uitvoering van een Fantasie van Schubert door Lang Lang en de kleine Marc Yu brengt je in een andere wereld, waardoor je alles om je heen vergeet. Het brengt je in verwondering dat zo’n klein knulletje de emotie van dit stuk zo goed kan weergeven. Je ademhaling wordt rustiger, je ontspant… (beleef het zelf)

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=hp41S7s-ifk’]

 

Zelf heb ik 2 zonen die toen ze nog klein waren ’s avonds regelmatig vroegen of ik even piano wilde spelen, want dan konden ze lekkerder inslapen. Uiteraard gaf ik hier graag gehoor aan.

Wil jij met ons delen via Reageren (helemaal bovenaan) wat jouw favoriete muziek is om heerlijk te ontspannen of in te slapen?

Of heb jij muziek waarvan jij juist enorm veel energie of inspiratie krijgt? Laat het ons weten in het vak onder de link Reageren. (helemaal bovenaan)

 

Tags : , , , , ,

Gecategoriseerd in:, , , ,

Dit bericht is geschreven door Karin4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *