Pianospelen is topsport

maart 18, 2012 8:44 pm | Gepubliceerd door | Reageer op dit bericht

Heb jij dat ook wel eens, dat je na het piano spelen wat stijve spieren hebt? Of dat je welliswaar een half uur hebt gespeeld maar eigenlijk niet echt verder bent gekomen, geen echte resultaten gehaald hebt?

topsport, stretchen, warming-upAl vaker heb ik gezegd dat piano spelen topsport is. Om goed te presteren gaan topsporters voor de te leveren prestatie stretchen, doen een warming up en letten goed op hun houding. Ze maken soms zelfs video opnamen om hun bewegingen te verbeteren, letten goed op de ademhaling en zijn 100 % gefocust op het leveren van de prestatie.  Wanneer je dit vertaalt naar het pianospelen moet je dus stretchen, een goede houding aannemen, een warming up doen  en goed op je ademhaling  letten, om zo met je volle bewustzijn aan de slag te kunnen.

Deze week heb ik tijdens elke les 4 ontspanning oefeningen laten doen en daarna 3 x uit laten blazen en  in laten ademen. Uitblazen om hiermee de zorgen van de dag van je af te blazen, uitblazen om je spieren verder ontspannen en om je te concentreren, focus op dat wat je gaat doen en een volledig bewustzijn van je eigen lichaam.

Uiteraard is dan ook je houding van groot belang. Maar, waarschijnlijk heb je wel eens naar Glenn Gould hebt gekeken waarin hij vol passie en concentratie aan het spelen is? Moet je dan het instrument eens wegdenken, dan is dat toch niet vreemd die stijve Glenn Gould, pianospelen, muziek, houdingspieren?Veel leerlingen hadden er veel profijt van om op deze manier aan de slag te gaan. Wat ik opvallend vond was dat een aantal leerlingen echt kampten met stijve spieren, ook in het dagelijkse leven en dat niemand eigenlijk echt bezig was met een stuk bewustzijn, beweging en ontspanning. Er was zelfs een leerling, die het druk had op het werk, waar de spieren na de oefeningen echt gingen gloeien. Na de ademhalingsoefening was zij zich ook echt bewust van datgene wat ze aan de piano aan het doen was. Een wereld van mogelijkheden ging voor haar open.

Zelf merkte ik dat ik tijdens momenten vol passie mijn schouders omhoog deed, wat eigenlijk mijn bewegingsvrijheid juist beperkte. Door op deze manier, met een volledig bewustzijn, aan het pianospelen te beginnen door eerst ontspanningsoefeningen te doen, goed op de ademhaling te letten  en eerst een warming up te doen begin je op een helen andere manier met studeren. Dit levert je een hele andere dimensie van spelen en studeren op. Je ben je bewust van wat je doet, bent meer gefocust op je studie en krijgt betere studieresultaten. Misschien wil je hieronder wel delen wat het jou heeft opgeleverd?

Tags : , , , ,

Gecategoriseerd in:, ,

Dit bericht is geschreven door KarinGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *